Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında anma etkinliği düzenlendi.  

14 Temmuz 2020 Salı günü saat 14.00’te, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Özyürek, Mersin’de yaşayan 15 Temmuz Gazisi Onur Can Kuş, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Erol Yaşar, Üniversitemiz Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Fakülte Dekanlarımız, Yüksekokul, Meslek Yüksekokul, Enstitü ve Üniversitemiz Araştırma Merkezi Müdürleri ile Üniversitemiz Daire Başkanları katıldı.

COVID-19 tedbirlerine uygun şekilde düzenlenen anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi'nden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Anma etkinliğinde, 15 Temmuz 2016 gecesi o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişimine direnirken yaralanan Mersinli 15 Temmuz Gazisi Onur Can Kuş'un tanıklığına ilişkin kısa video gösterimi sunuldu.  

Daha sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, konuşmasına 15 Temmuz 2016 gecesi ülkesinin geleceği ve milletinin özgürlüğü için gözünü bile kırpmadan canını veren şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

O gece Mersinli gazimiz Onur Can Kuş gibi milyonlarca vatanseverin hainlere geçit vermediğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, "Kahraman Emniyet Teşkilatımız ve Şehit Astsubay Ömer Halisdemir gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onurlu ve şerefli mensupları da; atalarından miras kalan şanlı üniformanın asil bir şekilde nasıl taşınacağını, emniyet güçleriyle halkın birbirinden nasıl ayrılmaz bir bütün olduğunu da o gece dünyaya göstermiş oldu. Allah hepsinden razı olsun." dedi.

FETÖ terör örgütüne üye hainlerin; 15 Temmuz gecesi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin silahlarıyla, bu milleti korkutabileceğini ve hain emellerine o gecenin sabahında ulaşabileceğini düşündüğünü ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Çamsarı, "Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile milletimiz tarihte çok defa örneğini gördüğümüz gibi yine kenetlendi. 15 Temmuz sabahı, dış güçlerin gölgesinde aziz milletimize ve demokrasimize ihanet ederek darbe girişiminde bulunanların kanlı planlarının nasıl püskürtüldüğünü tüm dünyaya göstermiş olduk." dedi.

Mersin Üniversitesi olarak 15 Temmuz 2016 gecesinden bugüne kadar milli iradeyi hiçe sayan gözü dönmüş demokrasi düşmanlarına karşı net duruşun her zaman sergilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Çamsarı, konuşmasını "Bundan sonra da ülkemizin ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğimizin, ülkemizin geleceğini ipotek altına almaya kalkanlara asla pabuç bırakmayacağımızın bir kere daha altını çizmek isterim." sözleriyle sonlandırdı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın konuşmasının ardından gerçekleştirilen panelde ilk olarak Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Metin Topuz söz aldı. “Felsefi Açıdan Demokrasi, Milli Birlik ve Milli İrade Kavramları” başlıklı konuşmasında Dr. Öğr. Üyesi Topuz, ortak iradeye vurgu yapan Locke, Rousseau, Voltaire ve Kant gibi filozoflardan alıntılar yaparak milli birlik kavramının felsefi temellerine değindi.

Dr. Öğr. Üyesi Metin Topuz, "15 Temmuz kalkışmasının amacı, yasaları kendi çıkarına göre düzenleyerek veya etrafından dolaşarak ama nihai anlamda onları yok sayarak, temel demokratik hakların altını oymak ve böylece vatandaşları birbirlerine bağlayan ulusal bağları ortadan kaldırmaktır. Ancak içselleştirilmiş bir demokrasi, milli birliğin korunmasına yönelik hassasiyet bunu önlemiştir." dedi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şerife Yorulmaz ise “Geçmişten Bugüne Türkiye’de Darbeler: FETÖ ve 15 Temmuz” başlıklı konuşmasında darbeler tarihinden örnekler sundu. Her darbe ve darbe girişimi sonrasında doğal olarak Türkiye'nin kendi demokrasi tecrübesini gözlemlediğinin altını çizen Prof. Dr. Yorulmaz, "15 Temmuz darbe girişiminin çok boyutlu arka planının anlaşılabilmesi, Türkiye’de demokrasinin kurumsallaşması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte Türk halkının demokrasiye sahip çıkması ise demokrasi yolunda atılan en önemli girişimdir." dedi.

 

“15 Temmuz Kalkışması ve Milli Bilince Sahip Olmanın Önemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Rektör Danışmanı ve Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, "15 Temmuz gecesi kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla bu vatanın yılmaz evlatlarının azmiyle ortaya konan mücadele ile Türkiye’nin başka ülkelerle karıştırılmaması gerektiği ve vatan söz konusu olduğunda her bireyin üzerine düşeni gözünü kırpmadan yapacağı tüm dünyaya bir kez daha kanıtlanmıştır. Türk milleti demokrasiye bağlılığını güçlü bir şekilde ortaya koyarak, karanlık günler yerine aydınlık bir geleceği tercih ettiğini göstermiştir. Ayrıca Türk Milleti olarak her zaman uyanık olmamız gerektiği bir kez daha görülerek sergilenen birlik ve beraberlik ile ülkemiz üzerinde emelleri olan dost-düşman tüm ülkelere gerekli mesaj verilmiştir." dedi.

Milli bilince sahip, tarihini bilen, yaşadığı toplumun değer yargılarını içselleştirmiş bilinçli, kültürlü vatandaşlardan oluşan bir toplum oluşturmada eğitimin rolüne değinen Doç. Dr. Dumanlı Kadızade, konuşmasında "Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde yaşayabilmenin ve bu hususta geleceğe umutla bakabilmenin yolu milli bilince sahip, vatanına ve bayrağına bağlı bireyler yetiştirmekten geçmektedir. Bu sayede ülkemizin geleceği garanti altına alınmış olmakla birlikte gelecekte karşılaşılabilecek badirelere karşı da en önemli tedbir alınmış olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinliği sona erdi. 

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü