Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye’de British Council tarafından yürütülen ‘Suriyeliler İçin Yüksek ve İleri Öğretim Fırsatları ve Perspektifleri’ (HOPES) projesi, Suriye’den gelen sığınmacıları ve durumdan etkilenen yerel halkları desteklemek amacıyla yerel ve bölgesel eğitim kurumları tarafından yürütülen yenilikçi, kısa süreli eğitim projelerine fon sağlıyor. Orta öğrenim sonrası yaştaki Suriyeli mülteciler ile yüksek sayıdaki mülteci akınından etkilenen ev sahibi ülkelerin gençlerinin kaliteli yüksek ve ileri eğitime erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan proje, aynı zamanda Suriyeli gençlere daha iyi bir gelecek sunabilmeyi ve Suriye'nin kriz sonrası yeniden inşasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği’nin Suriye Krizi’ne yönelik bölgesel yardım fonu tarafından finanse edilen HOPES, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), British Council, Campus France ve Nuffic tarafından yürütülüyor. 12 milyon Euroluk proje, genç Suriyelilere eğitim imkânı tanımak ve savaş sonrası Suriye’nin yeniden inşasına hazır olmalarına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Proje kapsamında, Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim gören 150’yi aşkın Suriyeli öğrenci, 17 Aralık Salı günü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonunda düzenlenen sertifika töreniyle eğitimlerini tamamladı.

İki etap olarak düzenlenen eğitimlerde öğrenciler, seviyelerine göre A1, A2, B1 ve B2 gruplarına ayrılarak Mersin Üniversitesi’nin deneyimli akademik personelleri tarafından yüzer saatlik eğitimlere tabi tutuldu. Eğitimleri başarı ile tamamlayan Suriyeli öğrencilere törende, British Council tarafından seviyelerine göre dil belgeleri, Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından da sertifikaları takdim edildi.

Törene Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, akademik ve İdari personelimiz ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı komşumuz Suriye’de son yıllarda yaşanan olaylar sonrasında en fazla sığınmacıya Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını belirtti. Sığınmacıların ekonomik ve toplumsal hayata uyumları için çeşitli uygulamaların hayata geçirildiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, konuşmasında “Güvenli alan, beslenme, barınma ve sağlık hizmeti almak temel ihtiyaçlardır. Eğitim ise çocukların hayat rutinlerinde normalleşmeyi sağlar, travma ile başa çıkma kapasitelerini destekler ve güçlendirir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları bu alanda çok değerli çalışmalar yürütmektedir.’’ ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, proje ile MEÜSEM’in British Council ile ortak çalışması sonucu 150’yi aşkın Suriyeli öğrencinin dil eğitimi almasının sağlandığını vurgulayarak British Council yetkililerine, MEÜSEM Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade’ye ve eğitime katkı sunan akademik personelimize teşekkürlerini sundu.

Sertifika töreninde açılış konuşmasını yapan Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç.Dr. Esma Dumanlı Kadızade, “Bu proje ile Türk ve Suriyeli öğrenciler birlikte eğitim alırlarken, öğrencilerin hem akademik bilgi düzeylerinin hem de farklı kültürleri öğrenerek empati yeteneklerinin artmasını sağladık. Aynı zamanda, sosyalleşmelerine ve çevrelerine uyum sağlamalarına da katkıda bulunduk. Düzenlediğimiz bu sertifika töreniyle, öğrenciler hem yeteneklerini sergileme fırsatı buldu hem de eğitimde gösterdikleri gayretlerinin ödülünü aldılar” diye belirtti. Kadızade konuşmasında aynı zamanda, “British Council ile HOPES projesiyle yapılan bu iş birliği, Mersin Üniversitesi’nin uluslararası alanda önemini artıracak bir yeniliğe daha adım atmasını sağladı. Bu proje ile eş zamanlı olarak, İngilizce dil seviyesini belirlemek için uluslararası geçerliliğe sahip ve dünyanın en bilinen İngilizce dil yeterliliği sınavı olan IELTS, Mersin Üniversitesi bünyesine merkezimiz tarafından kazandırıldı.” sözleriyle British Council ile yapılan iş ortaklığının çok boyutluluğundan bahsetti.

Törende, British Council Türkiye Sınavlar İş Geliştirme Direktörü Bora Can, “British Council, HOPES Türkiye ekibinin değerli ortağı olan Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade ile bu projede birlikte çalıştık ve toplamda 166 öğrenciye ulaşarak hedeflenenin üzerinde bir devamlılık sağlandı. Sunulan bu kurs, umarız öğrencilerimizin yüksek öğretim kurumlarına girmelerini veya bulundukları ülkelerdeki başarılarını katlayarak arttırmalarına yardımcı olacaktır. Tüm çalışmalarımızın gerçekleşebilmesini sağlayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade’ye teşekkür ederiz.” sözleriyle proje ortaklığından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, British Council temsicileri Bora Can ve Deniz Çetin’e plaket takdim etti. MEÜSEM Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade’ye plaketi ise Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından takdim edildi.

British Council Türkiye Sınavlar İş Geliştirme Direktörü Bora Can tarafından da Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade’ye teşekkür belgesi sunuldu.

Etkinlikte öğrenciler dans ve müzik gösterileri yaptı, şiirler okudu. ‘’Anadolu’’ şiirini Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Lema Osmanağa seslendirdi. Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü öğrencilerimizin de eşlik ettiği gösteri büyük beğeni topladı.

Konservatuvarımız Keman Sanat Dalı İlköğretim 5. Sınıf Öğrencisi Abdullatif Jalki ve Korno Sanat Dalı Öğrencisi Gays Jalki kardeşler geleneksel şarkılardan oluşan potpori sunarken, Öğr. Gör. Piyanist Ferdi Çümendur eşliğinde, Sahne Sanatları Bölümü Opera Ana Sanat Dalı öğrencisi Songül Ekici arya seslendirdi. Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı’ndan Öğr. Gör. Aslı Demirağ’ın eşliğinde, öğrencimiz Gays Jalki, Çaykovski’nin ‘’Eski Fransız Şarkısı’’ adlı eserini sundu.

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Siba Osmanağa Ve Lema Osmanağa’nın gitar ve piyano ile icra ettiği “Hatırla Sevgili eserine Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı öğrencilerinden, Ardis Kanat Tekkanat, Sena Önel, Oben Güney Tekkanat, Lara Danışoğlu bale gösterileri ile eşlik etti.

 

Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere sertifikalarının verildiği tören toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

Haber vídeosu için lütfen tıklayınız!

 

 

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü